субота, 1 квітня 2017 р.

Виховна година на тему: « Все в твоїх руках»

Чи потрібно людині, яка живе у сучасному світі, знати про ВІЛ і СНІД? Досвід показує, і це навіть видно у відеоролику, що молодь дуже мало знає про цю страшну і підступну хворобу. Один мудрець сказав: «Якщо ти не знаєш ні себе, ні супротивника – ти програєш. Якщо ти знаєш тільки себе – можливо ти виграєш. Якщо знаєш і себе і супротивника – перемога буде на твоєму боці» Під супротивником ми маємо на увазі ВІЛ/СНІД: про нього потрібно знати все, щоб убезпечити, насамперед, себе. Тому сьогодні ми з помічниками підготували інформацію, яка повинна допомогти глибше зрозуміти дану проблему і уберегтися від неї.

Для початку з`ясуємо, що таке ВІЛ/СНІД?
(Вчитель пише на дошці ВІЛ СНІД, а учні розшифровують ці слова і дописують їх)
Ви повинні розуміти різницю між цими поняттями. ВІЛ- це вірус, який уражає імунну систему, а СНІД – це остання стадія ВІЛ-інфекції (тобто, хвороба, спричинена даною інфекцією), вона виникає тоді, коли імунна система вже майже повністю зруйнована. Фактично, людина помирає не від СНІДу, а від опортуністичних (супутніх) хвороб, які прогресують на фоні імунодефіциту – це туберкульоз, пневмонія, менінгіт, виразки, пухлини…
Якою ж є статистика ВІЛ/СНІДу в Україні і світі?
Учень 1
Сьогодні в світі ВІЛ/СНІДом  хворі більше 40 мільйонів людей. Щ о хвилини приблизно 11 чоловік заражається ВІЛ-інфекцією. Але  останнім  часом спостерігається зниження рівня захворюваності приблизно на 25%. Чого не можна сказати про Україну. За останні 5 років кількість людей, інфікованих ВІЛ, майже потроїлась. За останніми даними, в Україні проживає від 1.1% до 1.6% ВІЛ-позитивного населення. Це, в основному, молодь віком від 14 до 29 років. Відмічено, що основний шлях передачі ВІЛ-інфекції з 1995 по 2007 роки, був пов`язаний з ін`єкційним вживанням наркотиків. Однак у 2008 році частка статевого шляху перевищила всі показники і ця тенденція продовжує зберігатися.
Звідки ж узялась ця інфекція? Адже вона з`явилась не так давно? У 1959 році в Конго від невідомої хвороби помер чоловік, лікарі припускають, що це був перший зафіксований у світі випадок смерті від СНІДу.
Учень 2
На сьогоднішній день не створено ефективної вакцини проти ВІЛ і ліків, здатних вилікувати від СНІДу. Однією з причин, що гальмують цей процес, є відсутність достовірних даних про походження ВІЛ. Саме тому з часу відкриття вірусу вчені намагаються знайти відповідь на це запитання.
Спочатку припускали, що ВІЛ створили в американських чи радянських військових лабораторіях. Згодом цю версію було відкинуто, адже на той час жодна лабораторія світу не мала необхідного обладнання для створення такого вірусу.
На сьогодні найбільш вірогідною вважають гіпотезу про походження ВІЛ від вірусу імунодефіциту мавпи (ВІМ) внаслідок його мутації.
Існує 2 типи ВІЛ: ВІЛ-1 і ВІЛ-2. ВІЛ-1 найпоширенішим у Європі, зокрема і в Україні. Його вважають нащадком ВІМ шимпанзе виду Pantroglo-dytes. ВІЛ-2 поширеніший у Західній Африці. Його пов`язують з ВІМ чорнихмангабеїв (Cercocebusatus). Мавпи в Африці живуть поряд з людьми, з ними грають діти, подекуди вживають їх м`ясо.
За ще однією версією, ВІЛ-1 міг потрапити до людини через поліомієлітну вакцину, яку виготовляли з нирок шимпанзе. Вчені дійшли висновку, що ВІЛ виник між  1910 і 1940 роками.
Розвиток ВІЛ-інфекції має свої  закономірності і його можна розділити на певні періоди. Про це нам розповість наступний учень.
Учень 3
У розвитку ВІЛ-інфекції можна виділити 3 стадії. Це стадії «вікна», безсимптомний період і стадія СНІДу.
Період «вікна» починається через кілька днів після ВІЛ-інфікування і триває від 2 тижнів до 3(6) місяців. У цей час більшість людей навіть не підозрюють що вони інфіковані, хоча можуть відчувати легкі нездужання.
Безсимптомний період починається після появи в крові антитіл, які дозволяють діагностувати ВІЛ-інфекцію і триває від 6 місяців до 10років і більше. Симптоми відсутні, але з`являються втрата ваги, пітливість втома…
Остання стадія – СНІД – виникає з моменту виникнення  загального імунодефіциту і триває від 6 місяців до 2 і більше років. На фоні загального імунодефіциту з`являються різні інфекції або пухлини, які спричиняють смерть.
Зі шляхами зараження ВІЛ нас ознайомить наступний учень.
Учень 4
Незважаючи на значну поширеність ВІЛ,  заразитися ним досить складно, адже це дуже нестійкий вірус. Він може існувати лише в рідинах організму і швидко гине поза ним. В лабораторних умовах ВІЛ живе 3 доби навіть після висихання, а за звичайних умов – він гине за кілька хвилин після висихання рідини. Інша річ – кров усередині голки, там ВІЛ живе кілька діб.
Виділяють усього 3 шляхи зараження ВІЛ:
1.      Статевий – під час сексуальних контактів
2.      Через кров:
-          Під час переливання інфікованої крові
-          У разі ін`акційного вживання наркотиків спільними голками і шприцами
-          Під час виконання медичних, косметичних чи гігієнічних маніпуляцій нестерильними предметами що колють або ріжуть
3.      Від інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів і грудного годування.
 ВІЛ не передається повітрянно-крапельним шляхом, побутовим шляхом і через укуси комах кровососів.
Не можна інфікуватися ВІЛ, якщо їсти, пити, займатися спортом, їздити у громадському транспорті, плавати в басейні, користуватися рушником, туалетом чи ванною разом з ВІЛ-інфікованими людьми.
ВІЛ ніколи не передається при обіймах, дружніх поцілунках, кашлі, чханні чи при пітнінні. Тож, якщо дотримуватися певних правил, жити поруч з ВІЛ-інфікованими людьми цілком безпечно.
Про ці правила на розповість наступний учень.
Учень 5
Захиститися від ВІЛ не складно. Його можна уникнути або суттєво знизити ризик зустрічі з ним, виконуючи 4 простих правила:
1.      Утримання (відсутність сексуальних контактів)
2.      Вірність (взаємна вірність неінфікованих статевих партнерів)
3.      Презерватив (необхідність використання презервативів при кожному сексуальному контакті)
4.      Стерильність (не використовуйте нестерильні медичні і косметичні інструменти, що колють чи ріжуть)
І запам`ятайте найголовніше правило, завжди уникайте контактів з чужою кров`ю та іншими рідинами тіла.
А зараз я пропоную вам трохи відпочити і пограти в гру.
Гра з водою.
Відеоролик «СНІД – що він робить з людьми»
Рефлексія
Чи була почута сьогодні інформація для вас новою?
Що вам здалося найцікавішим?
Чи допоможуть вам отримані знання вберегтися від ВІЛ?
Якими будуть ваші побажання стосовно тем наступних виховних годин?
Наостанок хочу кожному з вас роздати пам`ятки як уберегтися від ВІЛ та куди звернутися по допомогу, якщо вам це буде потрібно.
Закінчити нашу виховну годину хочеться притчею, яку хтось із вас уже можливо чув.
«В одному поселенні з`явився мудрець, який знав відповіді на всі запитання. Один юнак вирішив перехитрувати мудрого старого. Він вийшов у поле, спіймав метелика і стиснув його між долоней. Він вирішив запитати у старого живе чи мертве він тримає, а сам розмірковував так:  якщо мудрець скаже живе, я стисну долоні і потім покажу йому мертвого метелика. Якщо ж він скаже мертве, я розтулю долоні і метелик вилетить.
Коли ж юнак запитав у старого живе чи мертве він тримає, той уважно на нього поглянув і сказав: «Все в твоїх рука!»»
Тож ніколи не забувайте, що усе в наших руках. Будьте обачними. Щасливої і здорової вам юності.

Немає коментарів:

Дописати коментар